Phytoria Logo

Forest bathing (shinrin-yoku)

Forest bathing (shinrin-yoku)

Advies die ik al mijn cliënten meegeef

Bij kruidengeneeskunde kan je naast pillen, crèmes, theeën en tincturen ook denken aan jouw omgeving als medicijn. Wanneer ben jij voor het laatst de natuur in geweest? Ikzelf kan geen genoeg van het bos krijgen. Gisteren stonden wij stil bij een hemelse zonsondergang met fenomenale geuren en kleuren. Een Grove Den (Pinus sylvestris) tussen de glooiende heidevelden leek in vuur te staan door de hemelse rode gloed die scheen op de fel oranjebruine schors. We vonden bloeiende Vossenbessen (Vaccinium vitis-idaea) die tegelijkertijd bessen dragen. En zelfs de Struikhei (Calluna vulgaris) staat al sporadisch in bloei, wat normaal rond september is. Later keken we naar een uitzicht waar we stilstonden bij de pracht van de natuur, de rust en de positieve gevoelens die het ons gaf. Een avond vol verrassingen.

Ooit gehoord van forest bathing?

In Japan is dit concept van shinrin-yoku, ofwel “baden in het bos”, booming! Meerdere onderzoeken tonen aan dat tijd doorbrengen in het bos significante fysieke en psychologische effecten hebben, in vergelijking tot een stedelijke omgeving. Na bezoek aan een bos lijken positieve gevoelens namelijk significant verhoogd, terwijl negatieve gevoelens sterk verminderen. Daarnaast lijken stress en ontstekingen aanzienlijk verminderd en wordt het immuunsysteem bijzonder gestimuleerd in een bosomgeving. Zo daalt het cortisolniveau (het “stress”-hormoon) in ons lichaam en worden verlagingen waargenomen in bloeddruk en hartslag, waarbij het aantal witte bloedcellen toeneemt. Alle reden om op deze zonnige dag te gaan bosbaden!

forest bathing

Deel deze post

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Disclaimer |
De informatie die op de website van Phytoria wordt aangeboden, is slechts voor educatieve doeleinden. Dit is geen persoonlijk behandelplan voor de bezoeker en Phytoria doet geen medische claim. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de getoonde inhoud noch is de eigenaar van de website aansprakelijk voor schade die direct of indirect ontstaat door de informatie op deze website. Vraag voor een behandeling die is afgestemd op de eigen situatie advies van een reguliere arts of een therapeut die erkend is door een door de GAT erkende beroepsorganisatie. De behandelingen die op huidige website worden aangeboden vallen onder de noemer alternatieve en/of complementaire zorg. Deze vervangt niet de diagnostiek, verzorging en of verpleging van reguliere gezondheidszorg. Phytoria ondersteunt vertrouwde organisaties met het gebruik van links. Links naar externe sites zijn uitsluitend voor informatieve doeleinden. Phytoria onderschrijft deze niet en is op geen enkele manier verantwoordelijk voor de inhoud ervan. Lezers dienen hun eigen onderzoek te doen met betrekking tot de veiligheid en het gebruik van kruiden of supplementen. De teksten op deze website vallen onder auteursrecht en kunnen niet zonder toestemming van de eigenaar worden gebruikt en gekopieerd worden.

Ontdek meer

Met mijn passie voor planten leer ik jou in mijn praktijk kruiden veilig inzetten om gezonder en natuurlijker te leven. Voor balans in jouw fysieke en mentale welzijn.

Uit je comfortzone en beginnend aan compleet nieuwe projecten, geeft ons vaak het gevoel dat we wederom als baby's zijn. Een student van het leven, die nog een sprong in het diepe waagt. Hoe voelt dat voor jou? Laat me mijn visie erop met je delen.

Jouw immuunsysteem een gezonde oplawaaier bezorgen, én de kou trotseren? Lees meer over één van de bekendste technieken: de Wim Hof Methode.