Phytoria Logo

Dé gouden manier om van jouw onzekerheid af te komen!

Dé gouden manier om van jouw onzekerheid af te komen!

Voel jij je wel eens onzeker?

Merk je dan ook dat je (onbewust) bevestiging of vertroosting zoekt in de externe wereld? Bijvoorbeeld bij andere mensen of dieren, voedsel of drank, voorwerpen, of voor de shop-aholics onder ons, aankopen. Ik heb gemerkt dat onzekerheid ontstaat doordat we minder of geen vertrouwen en waardering in onszelf kunnen ontdekken. Je zou kunnen zeggen dat we extern een bepaalde verbinding zoeken, als een soort uitvlucht van de confrontatie met onszelf. We hebben allemaal een neiging om (even) te ontsnappen van ons leven, maar is dit in balans voor jou, als je eerlijk naar jezelf bent?

Natuurlijk is het prettig als iemand een compliment maakt over datgene waar jij je onzeker over voelt. Die ene moedervlek waar je je leven lang al voor schaamt wordt ineens mooi gevonden; iemand vraagt je of je bent afgevallen; je doorzettingsvermogen en harde werken om je diploma te halen wordt gezien; of er wordt opgemerkt dat je een goede luisteraar bent. Misschien kan je het compliment niet eens accepteren, omdat dit je zo absoluut ongeloofwaardig in de oren klinkt, want hoe in de wereld kan dit zo zijn?

Een externe bevestiging kan je beter over jezelf laten voelen (of niet). Maar dat gevoel is slechts voor korte tijd, omdat je vroeg of laat toch weer naar je interne gedachten luistert, die jou wat anders vertellen.

Hoe kan je dan meer zelfvertrouwen ontwikkelen? Het antwoord is relatief simpel, verleg je focus van bevestiging zoeken in de externe wereld naar interne bevestiging. Richt je op jou en versterk de verbinding met jezelf. Net zoals je een relatie hebt met je beste vriend, zus of partner, heb je ook een relatie met jezelf. En deze laatste heeft zelfs een levenslange garantie. Als je je dit realiseert, kan het ineens de moeite waard worden om meer in jouw relatie te investeren. Zo kan je zelfvertrouwen kweken zonder afhankelijk te hoeven zijn van externe aspecten. Op deze manier heb jij de controle.

Hoe onzekerheid mij belemmerde

Om jouw proces in persoonlijke ontwikkeling makkelijker te maken, zal ik het wat concreter uitleggen door het delen van mijn ervaring. Het onzekere gevoel bekroop mij namelijk in de opstart van mijn praktijk. Ik had net mijn vaste baan met financiële zekerheid opgezegd om me volledig te kunnen storten op de praktijk. Een sprong in het diepe. Maar onbewust was ik (blijkbaar) nog niet van mijn eigen kunnen overtuigd, ook al liet ik mezelf geloven van wel. Na verloop van tijd kwamen negatieve gedachten in me op, zoals “Wie ben ik om anderen te helpen? Ik ben maar mens. Ondanks alle diploma’s heb ik weinig ervaring als therapeut.” Doordat ik niet overtuigd was van mijn eigen vaardigheden, begon de onzekerheid zich ook te uiten in mijn verdere leven en dit merkten mensen in mijn omgeving ook op. Ik kreeg over het algemeen meer angstige gedachten, had huilbuien zonder concrete reden en kreeg een korter lontje. Daarnaast voelde ik minder energie, werd mijn immuunsysteem zwakker en kreeg ik de griep.

Onzekerheid inzetten als kracht

Je ervan bewust zijn is verrassend genoeg al 90% van de transformatie! Door afstand te nemen van mijn praktijk (letterlijk, ik ging op vakantie), kon ik makkelijker mijn perspectief bijstellen. Ik zag in dat ik meer innerlijk werk nodig had.

Zo vroeg ik in mijn situatie me eerst af of de (oude) overtuiging inderdaad waar is. “Klopt het dat ik niet goed genoeg ben om anderen te helpen? En na een kleine introspectie zeg ik tegen mezelf: “Nee, natuurlijk niet.” Ik help namelijk al jarenlang mijzelf en anderen, met dezelfde technieken. Daarnaast heb ik ruim voldoende kennis opgedaan en jarenlang opleidingen gevolgd. Ik vond nog meer bewijs voor dit antwoord in het succesvol helpen van mijn eerste cliënten. Zo werd mijn gevoel van onzekerheid langzaam minder.

Wat me daarna nog te doen stond is het hebben van een praktijk van het voetstuk halen, waar ik hem zelf op had gezet. Loslaten. Dit deed ik met de Be-Do-Have-methode, die mij en al vele anderen heeft geholpen.

Het hebben van een praktijk is niets groter dan ikzelf, het biedt simpelweg de functie om mijn passie professioneel uit te voeren, tot het punt waarop mijn kennis reikt. De oude overtuiging kon ik daarna makkelijk veranderen in één die mij wel schikt (BE): “Ik ben professionele therapeut die kwalitatief hoogwaardig advies biedt in mijn praktijk.” Deze overtuiging bood ruimte om meer te doen en te handelen als zo’n therapeut (DO), waarna ik meer resultaat uit mijn werk haalde (HAVE). Daarnaast merkte ik dat mijn lichaam en geest langzaam weer sterker werden en dat positief denken eenvoudiger werd.

Hoe meer zelfverzekerdheid eruitziet

De praktijk geeft mij nu de vrijheid en kracht die ik verlang. Ik bewandel nog steeds mijn pad in persoonlijke ontwikkeling, en dit hoop ik mijn leven lang te blijven doen. Een compliment van cliënten of relaties kunnen me nog steeds prachtig raken en ik geniet er enorm van. Maar ik ben niet langer afhankelijk van de externe bevestiging, ik kan die bevestiging mijzelf nu bieden.

Voel je vrij om deze methode toe te spitsen op jouw eigen situatie. Maar ik kan me voorstellen dat je meer ondersteuning kan gebruiken, omdat de bewustwording van belemmerende gedachten complex is. Ik bied jou gepersonaliseerd advies én leer ik je meer praktische technieken die je een leven lang kan toepassen. Deze methoden zijn inzetbaar om je sterker te voelen en om opnieuw in contact te komen met jezelf. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is te drukken op de knop hieronder. Zo kan je een kennismakingsgesprek aanvragen, waarin we elkaar beter leren kennen. Dan kunnen we bekijken of en wat we voor elkaar kunnen betekenen én deel ik gegarandeerd een nieuwe techniek met je die je meteen kan inzetten.

Deel deze post

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Disclaimer |
De informatie die op de website van Phytoria wordt aangeboden, is slechts voor educatieve doeleinden. Dit is geen persoonlijk behandelplan voor de bezoeker en Phytoria doet geen medische claim. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de getoonde inhoud noch is de eigenaar van de website aansprakelijk voor schade die direct of indirect ontstaat door de informatie op deze website. Vraag voor een behandeling die is afgestemd op de eigen situatie advies van een reguliere arts of een therapeut die erkend is door een door de GAT erkende beroepsorganisatie. De behandelingen die op huidige website worden aangeboden vallen onder de noemer alternatieve en/of complementaire zorg. Deze vervangt niet de diagnostiek, verzorging en of verpleging van reguliere gezondheidszorg. Phytoria ondersteunt vertrouwde organisaties met het gebruik van links. Links naar externe sites zijn uitsluitend voor informatieve doeleinden. Phytoria onderschrijft deze niet en is op geen enkele manier verantwoordelijk voor de inhoud ervan. Lezers dienen hun eigen onderzoek te doen met betrekking tot de veiligheid en het gebruik van kruiden of supplementen. De teksten op deze website vallen onder auteursrecht en kunnen niet zonder toestemming van de eigenaar worden gebruikt en gekopieerd worden.

Ontdek meer

Met mijn passie voor planten leer ik jou in mijn praktijk kruiden veilig inzetten om gezonder en natuurlijker te leven. Voor balans in jouw fysieke en mentale welzijn.

Uit je comfortzone en beginnend aan compleet nieuwe projecten, geeft ons vaak het gevoel dat we wederom als baby's zijn. Een student van het leven, die nog een sprong in het diepe waagt. Hoe voelt dat voor jou? Laat me mijn visie erop met je delen.

Jouw immuunsysteem een gezonde oplawaaier bezorgen, én de kou trotseren? Lees meer over één van de bekendste technieken: de Wim Hof Methode.