Phytoria Logo

Het verhaal van de plantenvrouw

_____

Hoe ontstond mijn missie en waarom doe ik wat ik doe? Mijn verhaal naar balans in het leven deel ik hier met je.

Binnen 3 maanden was ik alles kwijt, mijn huis, mijn partner en mijn baan...

Het jaar ervoor dacht ik alles voor elkaar te hebben. Ik had die perfecte commerciële baan, een lieve partner en woonde samen. Alle elementen die ik mijns inziens nodig had om het geluk te vinden die ik zocht. Maar niets van dat alles gaf de voldoening die ik zo begeerde. In werkelijkheid voelde ik me depressief, had chronische darmklachten en leidde jarenlang aan een heftige vermoeidheidsziekte. Mijn levenslust was weg. Een dieptepunt was een plotselinge paniekaanval die ik kreeg tijdens een laagdrempelig gesprek. Dit wekte verdrongen associaties op met mijn onverwerkte pestverleden. Ik wist dat ik hulp nodig had. Daarom besloot ik twee soorten therapie in te schakelen en mijn leven volledig om te gooien. Wat ik toen nog niet wist is dat ik me vastklampte aan mijn eigen vervormde idee over verwachtingen van de samenleving. Het avontuur van mijn persoonlijke ontwikkeling begon bij het loslaten van deze overtuiging. Daardoor gaf ik alles op wat ik had opgebouwd in die vervormde realiteit. Het wekte een verlangen voor een nieuwe start om mijzelf opnieuw te leren kennen.

verhaal transformatie transformation persoonlijke ontwikkeling personal development

Plant, planeet & pelgrimstocht

Het is november. De zon verschijnt achter de berg, we klimmen vanaf het huis vlakbij de top van de berg naar beneden, de mist in. We leggen netten om de oude olijfboom, blazen de vroege ochtenddauw uit en beginnen de oogst. We harken de rijpe olijven van de takken, klimmen in bomen voor de laatste boomscheuten en verzamelen alles in kratten. In de middag klimt Betta naar beneden met haar jongste Elmo op haar rug, en Serio van 5 jaar vrolijk om haar heen rennend. In elke hand draagt ze een mand vol met de heerlijkste zelfgemaakte gerechten en wijn. Met de zon op ons gezicht genieten we de picknick, praten over eten en voelen dankbaarheid voor alle heerlijkheden. Het maakt alle pijn, zweet en insectenbeten goed. Na een siësta vervolgen we het werk tot de laatste zonnestralen achter de bergen aan de andere kant van de vallei verdwenen zijn. Zo plukken we elke dag, een maand lang, tot de laatste boom geoogst is.

Door reizen en vrijwilligerswerk ontmoet ik prachtige mensen en culturen, ontdek ik nieuwe levenswijzen. In de bergen van Toscane woon ik bij mensen die voornamelijk van eigen land leven, in ruilhandel met vrienden en buren. Naast de olijven tot olie verwerken, besluit ik mijn angst voor vliegende insecten te overwinnen. Hiervoor ga ik als imker aan de slag en verwerk ik honing. Ik leer over zelfvoorziening in biologische voeding en medicatie. Waaronder wildplukken, het onderhouden van kruiden- en moestuinen en het maken van middelen met kruiden als Propolis (Propolis cera), Venkel (Foeniculum vulgare), Citroenmelisse (Melissa officinalis) en Vlier (Sambucus nigra). Ik ervaar dat gezondheid door natuurlijke wijze verbetert kan worden. Zo leer ik de beginselen van kruidengeneeskunde, wat zo’n razend enthousiasme in me opwekt dat ik me besluit om te scholen. Zoals Charles Darwin al omschreef, zouden we allemaal ontstaan kunnen zijn uit één oorsprong (Darwin et al, 2012), en in mijn ogen verbindt dat ons. Elk detail in de natuur heeft een functie, elk organisme zijn nut. Creatie maakt geen fouten, dat geldt ook voor jou en voor mij.

verhaal transformatie transformation persoonlijke ontwikkeling personal development
verhaal transformatie transformation persoonlijke ontwikkeling personal development

Als herder in Noorwegen leer ik niet alleen een schaapskudde van 25 ooien en lammen leiden, maar daardoor ook mezelf. Plotseling moet de herder acuut in het ziekenhuis opgenomen worden, een paar dagen na mijn aankomst. Noodgedwongen sta ik er alleen voor en neem ik deze kudde onder mijn hoede. Op een avond mis één van de lammen, zelfs na meerdere malen tellen. Is het gepakt door een roofdier, misschien in een greppel gevallen? Paniek overvalt me, een leven van een lam staat mogelijk op het spel! Snel vervang ik mijn angst voor verantwoordelijkheidsgevoel. Ik zoek uren en schakel hulp in van omwonenden. Uiteindelijk vinden we het lam veilig en gezond bij zijn moeder terug. De eigenaar keert terug, maar nu is één van de ooien ernstig ziek. We zien het leven langzaam uit haar trekken. Daarmee laat ze twee lammen achter in de velden. Onze missie is ze te vangen en met de fles groot te brengen, nu zij niet meer door de kudde geaccepteerd worden. De triomf is dan ook enorm wanneer we de beestjes uren later vangen en ze voor het eerst voeden. Een geweldige les is dat ik meer voor mijzelf leer zorgen, door het ontfermen over schapen.

Op dit punt ben ik rijker in mijn hervonden passie voor planten en natuur. Maar hoewel ik me zinvol voel tijdens het reizen, voel ik me niet volledig geaccepteerd in de samenleving. Daarom loop ik letterlijk weg; een pelgrimstocht naar Santiago de Compostella in Spanje. In zulke primitieve omstandigheden komen mensen eerder samen. Dit gevoel van verbintenis vind ik fenomenaal. Ik kom tot inzicht dat anderen me helpen door de meest barre en bizarre situaties; zoals ikzelf die rol voor anderen kan spelen. Zo word ik ondersteund door de arm van degene die later mijn beste vriend zal worden; op dagen dat de pijn van de blaren zo intens zijn dat elke stap ondraaglijker wordt. “Stap voor stap”, wordt mijn levensmotto. Na twee weken helen mijn wonden, verdwijnt alle pijn en is het gewicht van de backpack niet meer voelbaar. Wandelen wordt een manier van leven. Deze camino ervaar ik als prachtig metafoor voor de weg in het leven, met geologische en psychische pieken en dalen. Een maand en 900+ kilometer eerder kon ik me het intense gevoel nooit voorstellen; dat me overkwam toen we vanaf Frankrijk heel Spanje doorkruist hadden. Arriverend aan de Atlantische Oceaan in Finisterre, het “eind van de wereld”.

transformatie transformation persoonlijke ontwikkeling personal development

Aan het einde van de wereld zat ik, huilde ik & lachte ik. Ik voelde dankbaarheid door intense liefde voor alles wat het leven brengt.

Ik zie jou

Door mijn verhaal en levenservaring weet ik als geen ander hoe het is om

Inmiddels ben ik ruim 8 jaar dat “dieptepunt” voorbij en leef ik met plezier door pieken en dalen van het leven. Hierdoor is mijn chronische pijn verleden tijd. Hier kan ik jou ook bij helpen. Ik mentor je te voelen waar jij behoefte aan hebt, wat jouw passies zijn en waardoor de sprankel jouw ogen tevoorschijn komt. Zo kan je pijn en trauma’s transformeren tot levenslessen. Overtuigingen kunnen op een positieve wijze gemanifesteerd worden, zonder dat gedachten of emoties jou belemmeren. Ik geloof dat iedereen deze vaardigheid kan meesteren; en dit gun ik jou ook. Ben jij klaar om jezelf die kans te gunnen?

“Het leven is een lange pelgrimstocht van angst naar liefde.”

(Coelho, 2014)

Therapeut in hart & ziel

Als klein meisje was ik al uitermate gefascineerd door de natuur, aan de voet van de Sallandse Heuvelrug. Hier kan je tegenwoordig mijn praktijk vinden. Het is een plek waar mijn passies samenkomen; voor natuur, mens, gezondheid, filosofie en psychologie. Ik ben opgeleid tot Bachelor of Science (BSc) en Kruidengeneeskundige. Aangesloten bij het HerboristenGilde en erkend als therapeut bij Collectief Alternatieve Therapeuten (CAT). Mijn vakgebied is klinische zorg; gespecialiseerd in psychosomatische klachten én blaasontsteking (cystitis) behandelingen.

Leer me beter kennen:

In herverbinding met jezelf

In het leven krijgen we niet altijd wat we willen, maar trekken we altijd datgene aan waar wij overtuigd van zijn. Ons verhaal en de reactie erop maken deel uit van onze identiteit. Ze vormen onze overtuigingen, die de manier reflecteren waarop wij de wereld zien. Daarom is het belangrijk te beseffen dat onze overtuigingen plastisch zijn, ofwel vervormbaar. De overtuiging dat ik me niet door de samenleving geaccepteerd voelde, kwam geheel vanuit mezelf. Ik had mijn eigen gevangenis van gedachten gecreëerd. Tot ik besloot dit in te wisselen voor de overtuiging dat wij allemaal uit één oorsprong komen. Hierdoor voel ik me verbonden en veranderde mijn verhaal en mijn leven compleet. Nu voel ik me deel van de samenleving en voel ik me nuttig in het streven naar mijn levensdoel. Dat doel begint bij jou, maar overstijgt ons. Zodat jij op jouw beurt ook anderen kunt helpen. Samen op weg naar een betere wereld.

Ik geloof dat iedereen in staat is tot herverbinding met zichzelf en uiting van zijn authenticiteit. Om jou daarbij te helpen werkt Phytoria holistisch. Dit wil zeggen dat er tijdens het traject niet slechts naar directe symptomen wordt gekeken, maar naar jou als geheel; in fysieke, sociale, spirituele en psychologische context. Jij wordt dus behandeld in fundamentele verwevenheid. Hierdoor pakken we niet alleen jouw symptomen aan, maar de onderliggende oorzaak. Ofwel, we stoppen niet alleen de rook, maar doven het vuur. Er wordt aandacht besteedt aan toename van jouw welzijn, door middel van simpele en praktische oefeningen die je meer zelfvertrouwen zullen geven. | Werkwijze

“De beste tijd om een boom te planten was 30 jaar geleden, en de op één na beste tijd om een boom te planten is nu.”

(O’Toole, 2021)

Transformeer jouw mindset tot positieve drijfveer

Kan jij je nou in een bepaalde hoedanigheid identificeren met mijn verhaal? Ik help je graag op weg om jouw overtuigingen op een positieve manier in te zetten, zodat jij ook die verbinding met jezelf kan voelen. Wanneer je jouw eerste consult met mij inplant, kijken we samen naar wat jij verlangd. Op deze manier kunnen we aftasten of we iets voor elkaar kunnen betekenen en of Phytoria’s methoden bij jou als persoon passen. Mocht dit niet matchen ben ik hier ook heel eerlijk in en zal ik je zo mogelijk doorverwijzen naar een andere therapeut.

Bronvermelding
Coelho, P. [@paulocoelho]. (2014, 29 december). Life is a long pilgrimage from fear to love [Tweet]. Twitter. https://twitter.com/paulocoelho/status/549403258889183232?lang=en
Darwin, C., The Editors of the Darwin Correspondence Project, Burkhardt, F., & Secord, J. (2012). The Correspondence of Charles Darwin: Volume 19, 1871, p. 50-52. Cambridge: Cambridge University Press.
O’Toole, G. (2021, 29 december). The Best Time To Plant a Tree Was 30 Years Ago, and the Second Best Time To Plant a Tree Is Now. Quote Investigator. Geraadpleegd op 9 juni 2022, van https://quoteinvestigator.com/2021/12/29/plant-tree/