Phytoria

Mycelium Paddenstoelen mushrooms mycelium party foraging hunting wildplukken eten recept recipe pizza Phytoria herborist herbalist kruidengeneeskunde herbalmedicine herbalism fytotherapie phytotherapy kruiden herbs natuur nature bio holistisch holistic therapeut therapist mentor coach help gezondheid health ontwikkeling development lifestyle breathwork meditation mindfulness overijssel deventer holten sallandseheuvelrug verbinding connection bewustwording bewustzijn consciousness awareness
Mycelium Paddenstoelen mushrooms mycelium party foraging hunting wildplukken eten recept recipe pizza Phytoria herborist herbalist kruidengeneeskunde herbalmedicine herbalism fytotherapie phytotherapy kruiden herbs natuur nature bio holistisch holistic therapeut therapist mentor coach help gezondheid health ontwikkeling development lifestyle breathwork meditation mindfulness overijssel deventer holten sallandseheuvelrug verbinding connection bewustwording bewustzijn consciousness awareness

Recept

Ik neem je mee op pizza paddenstoelenjacht!

Onze road trip eindigt net buiten Madrid. Ik kijk naar buiten vanuit de achtertuin. Daar grazen koeien door grasland, bezaaid met rotsformaties en bomen. Achter hen rijzen uitgestrekte bergen op. De dichtstbijzijnde piek is schijnbaar 2 uur wandelen, waardoor ik een verlangen krijg hem te beklimmen. Maar voor nu pakken we de mand en starten een jacht tussen de koeien.

We jagen op paddenstoelen. Of meer specifiek, op de vruchtlichamen van schimmels die boven de grond groeien. Ze komen op uit het ondergrondse mycelium (een draadvormig netwerk), met als doel zich voort te planten.

Mycelium Paddenstoelen mushrooms mycelium party foraging hunting wildplukken eten recept recipe pizza Phytoria herborist herbalist kruidengeneeskunde herbalmedicine herbalism fytotherapie phytotherapy kruiden herbs natuur nature bio holistisch holistic therapeut therapist mentor coach help gezondheid health ontwikkeling development lifestyle breathwork meditation mindfulness overijssel deventer holten sallandseheuvelrug verbinding connection bewustwording bewustzijn consciousness awareness

Straatchampignons (Agaricus bitorquis)

In de graslanden, prachtig verrijkt door plenty koeienstront, jagen we op Straatchampignons (Agaricus bitorquis). En laat me je dit verzekeren… Ze op deze manier in de natuur vinden, voelt volkomen zingevend; in plaats van ze gecultiveerd en verzegeld in de supermarkt te kopen. Hoewel het vrij laat in het seizoen is, vinden we toch genoeg om te oogsten en te eten.

Mycelium Paddenstoelen mushrooms mycelium party foraging hunting wildplukken eten recept recipe pizza Phytoria herborist herbalist kruidengeneeskunde herbalmedicine herbalism fytotherapie phytotherapy kruiden herbs natuur nature bio holistisch holistic therapeut therapist mentor coach help gezondheid health ontwikkeling development lifestyle breathwork meditation mindfulness overijssel deventer holten sallandseheuvelrug verbinding connection bewustwording bewustzijn consciousness awareness
Mycelium Paddenstoelen mushrooms mycelium party foraging hunting wildplukken eten recept recipe pizza Phytoria herborist herbalist kruidengeneeskunde herbalmedicine herbalism fytotherapie phytotherapy kruiden herbs natuur nature bio holistisch holistic therapeut therapist mentor coach help gezondheid health ontwikkeling development lifestyle breathwork meditation mindfulness overijssel deventer holten sallandseheuvelrug verbinding connection bewustwording bewustzijn consciousness awareness

Smakelijke Melkzwam (Lactarius deliciosus) en Paarse Schijnridderzwam (Lepista nuda)

Een paar dagen later bevind ik me, per toeval, in een groep met 3 van de plaatselijke paddenstoelenexperts. En één van hen biedt me een cadeautje aan. Een verbazingwekkende Paarse Schijnridderzwam (Lepista nuda). Ah, de intensiteit van de violette kleur!! Omdat ik zelf nog niet bekend was met deze specifieke soort, verzekerde hij mij dat deze uitstekend eetbaar is. Schoonheid zit ‘m in de kleine dingen, dus deze zal ik koesteren en later met dankbaarheid consumeren.

 

Naarmate we dieper het bos ingaan, vinden we Smakelijke Melkzwam (Lactarius deliciosus)! Misschien vind je ze wel onder dennen (Pinus spp.), zoals wij. Wist je dat deze leden van Russulaceae graag samenwerken met coniferen? Ze leven samen, in symbiose. En wisselen essentiële mineralen, water en suikers uit via hun mycorrhiza-netwerken en wortelharen.

 

Bereid de melkzwammen op dezelfde dag voor, want ze hebben de neiging om vrij snel te bederven. Snijd en bak ze zoals je gewoonlijk zou doen. Olijfolie is een prachtige aanvulling op deze “stoelen”. Wij bakten ze eerst met een halve knoflook en voegden ze toe aan een simpele stoofpot; gevuld met mediterrane kruiden en wat aardappelen.

Mycelium Paddenstoelen mushrooms mycelium party foraging hunting wildplukken eten recept recipe pizza Phytoria herborist herbalist kruidengeneeskunde herbalmedicine herbalism fytotherapie phytotherapy kruiden herbs natuur nature bio holistisch holistic therapeut therapist mentor coach help gezondheid health ontwikkeling development lifestyle breathwork meditation mindfulness overijssel deventer holten sallandseheuvelrug verbinding connection bewustwording bewustzijn consciousness awareness
Mycelium Paddenstoelen mushrooms mycelium party foraging hunting wildplukken eten recept recipe pizza Phytoria herborist herbalist kruidengeneeskunde herbalmedicine herbalism fytotherapie phytotherapy kruiden herbs natuur nature bio holistisch holistic therapeut therapist mentor coach help gezondheid health ontwikkeling development lifestyle breathwork meditation mindfulness overijssel deventer holten sallandseheuvelrug verbinding connection bewustwording bewustzijn consciousness awareness

Parasolzwam (Macrolepiota procera)

2,5 week geleden kende ik nog geen van deze mensen. Nu vieren we een pizzafeestje met ons zessen…

Eerder vandaag wandelden mijn reisgenoot en ik langs de rand van het dennenbos. Opeens troffen we een overvloed aan Grote Parasolzwammen (Macrolepiota procera). Als bezetenen geïnspireerd door deze rijkdom, besluiten we ze te delen. Pizza party! Vanavond zullen de hoeden van deze giganten de hoofdrol spelen, wanneer we ze delen met een aantal nieuwe vrienden. En natuurlijk gaan we ethisch te werk. Met respect nemen we slechts dat wat we nodig hebben voor het avondeten, maar genoeg laten staan voor de rest in het milieu.

Eenmaal thuis beginnen we de paddenstoelen tot pizza’s te bereiden. Pizza’s maken is heel simpel! Verwijder de taaie stelen van de parasolzwammen en draai de hoeden ondersteboven, na zorgvuldig schoonmaken. Vul nu de prachtige pizzabodems met voldoende tomatensaus. Pas op dat de lamel daarbij niet breekt! Je kan ze aftoppen met ingrediënten die je zelf lekker vindt. Bak ze ongeveer een half uur in een oven van 220 °C, of tot ze lekker krokant zijn.

Nu kan je genieten van een heerlijke aardse smaak, maar toch stevige textuur van een smakelijke paddenstoelenpizza.