Phytoria Logo

Archief

Met mijn passie voor planten leer ik jou in mijn praktijk kruiden veilig inzetten om gezonder en natuurlijker te leven. Voor balans in jouw fysieke en mentale welzijn.

Uit je comfortzone en beginnend aan compleet nieuwe projecten, geeft ons vaak het gevoel dat we wederom als baby's zijn. Een student van het leven, die nog een sprong in het diepe waagt. Hoe voelt dat voor jou? Laat me mijn visie erop met je delen.

Jouw immuunsysteem een gezonde oplawaaier bezorgen, én de kou trotseren? Lees meer over één van de bekendste technieken: de Wim Hof Methode.

Ik heb mezelf zojuist aan een kleine doorn gesneden, dus kan ik wel wat EHBO gebruiken. Lees hier hoe de natuur voorziet!

Dit is een leuk botanisch verhaal. Maar wist je dat de Maretak (Viscum album) een halfparasiet is? Plant en boom leven samen, al gaat dit ietwat ten koste van de gastheer...

We merken het allemaal. Dagen worden korter, temperaturen dalen, de gevoelstemperatuur daalt nog harder, en binnen blijven wordt aantrekkelijker. Maar hoe kan je meer met jezelf in verbinding komen?

Heb jij wel eens nagedacht over jouw kernwaarden? Golven zou je in zekere zin kunnen zien zoals het leven. Dit wordt ook wel een synergetische werking genoemd. Lees hier meer...

Lanoline, ofwel wolvet, werkt prachtig huidverzachtend en is inzetbaar bij vaataandoeningen. In dit balsem voeg ik o.a. extracties toe van...

Klaar voor de jacht? We jagen op paddenstoelen. Of meer specifiek, op de vruchtlichamen van schimmels die boven de grond groeien. Ze komen op uit het ondergrondse mycelium (een draadvormig netwerk), met als doel zich voort te planten.

Wil je weten wat een geweldig voordeel is van mijn werk als therapeut? Ik kan het overal vandaan uitvoeren! Een paar dagen geleden kwam een avontuurlijke kans op mijn pad...

Tijdens één van mijn wandelingen kwam ik prachtige rozenbottels tegen langs de waterrand. Dit zijn de schijnvruchten van de Hondsroos (Rosa canina) die boordevol goeds zitten. Misschien herken je ze wel als vitamine C-bom, door het aanwezige ascorbinezuur...

Voor degenen die mij nog niet kennen. Als klein meisje was ik al uitermate gefascineerd door de natuur. Ik nodig je uit me beter te leren kennen aan de hand van een persoonlijk verhaal.

Eén van voornaamste redenen waarom ik hike op wekelijkse basis doe is om een dosis zelfdiscipline op te bouwen. Door ritme op wekelijkse basis te handhaven, zal je merken dat het makkelijker wordt om met stress om te gaan.

Q&A | Houd Phytoria in het werk ook bezig met de negatieve effecten van kruiden op een individu? In een notendop: jazeker. Lees hier meer...

We ervaren allemaal stress in het dagelijks leven, waardoor het belangrijk wordt om tijd vrij te maken voor leuke en ontspannende dingen. Wil jij weten hoe je die monkey-mind in jouw hoofd kan temperen? Kom simpelweg meer in verbinding met jouw lichaam!

Porridge! Verwarm je lichaam, geest, ziel én darmflora. De dagen worden herfstachtiger en binnen wordt het aangenamer. Om rap stijgende energiekosten te besparen, slaan de extremen onder ons sjaals om en zetten mutsen op (jup, dat ben ik). En daarom trakteer ik je op een recept voor een warm ontbijt die jouw darmflora heerlijk gaat vinden!

Wist je dat de bes al eeuwen medicinaal gebruikt wordt voor de spijsvertering en het immuunsysteem? Daarnaast is de bes prachtig therapeutisch inzetbaar als ontstekingsremmer en antioxidant. Onderzoeken tonen aan dat het een rol zou spelen bij bacteriële en schimmelinfecties, gewrichtspijn en zelfs blaasinfecties.

Een leven geleefd: de pelgrimstocht | Contemplaties van een pelgrim | 1 van 6 | Wat een zingevende tocht is het geweest, als een leven binnenin het leven.

Geluk is pas echt, als het gedeeld wordt | Contemplaties van een pelgrim | 2 van 6 | Eén van de belangrijkste levenslessen die ik heb geleerd...

Het leven speelt een spelletje met ons | Contemplaties van een pelgrim | 3 van 6 | Wat nou als alles gebeurt met een reden? En wat zijn dan de spelregels?

Alleen, maar niet eenzaam: zo doe je dat! | Contemplaties van een pelgrim | 4 van 6 | Wil jij je ook alleen kunnen zijn, zonder je eenzaam te voelen? Ik deel met je hoe ik mijn mindset transformeer.

Haal meer uit de natuur: ga naar buiten! | Contemplaties van een pelgrim | 5 van 6 | Verlang jij ook naar mentale rust? Door buiten te zijn, zien we meer van de kleine wonderen in de natuur om ons heen. Wij mensen zijn de natuur, en werken dus ook als kleine wonderen. Stel je eens voor...

#1 Succesformule voor jouw mentale gezondheid | Contemplaties van een pelgrim | 6 van 6 | Hier is dé gouden formule die ikzelf hanteer en leer aan mijn cliënten. En het is zo simpel dat iedereen dit kan doen!

Voel jij je wel eens onzeker? En merk je dan dat je (onbewust) bevestiging zoekt in de externe wereld? Hoe kan je dan meer zelfvertrouwen ontwikkelen? Lees het hier.

Wanneer ben jij voor het laatst de natuur in geweest? In Japan is dit concept booming onder de naam shinrin-yoku! Meerdere onderzoeken tonen aan dat tijd doorbrengen in het bos significante...

Leer meer over jouw immuunsysteem en kom erachter hoe je jouw levensstijl gemakkelijk aan kunt passen om het te versterken.

Heb je wel eens stilgestaan bij een Vlier en je neus eens fijn in de bloeiende bloesem gedrukt? Op mijn wandeling kwam ik de vlierbloesem...

Ken jij Citroenmelisse (Melissa officinalis) al? Het is één van mijn favoriete ingrediënten voor een heerlijk aromatische infusie.

Welke kruid leerde je als eerst kennen als medicijn? Als kind was dit voor mij Echte Lavendel (Lavandula angustifolia). Het was puur genot als ik mijn handen door de bloeiende stengels in de tuin van mijn ouders haalde...

Vandaag deel ik met jullie een basis ademhalingsoefening. Het is zo simpel dat je deze op ieder moment van de dag en overal kan uitvoeren, op je bank in het zonnetje, op je werk, op het toilet, of tijdens het koken. En dit is nog maar het topje van de ijsberg...